The Anime Space

Nie jesteś zalogowany na forum.

#1 2015-09-06 00:18:28

Black
Administrator
Liczba postów: 28
Status: HeadAdmin
Windows 7Chrome 45.0.2454.85

Tsundere - Czyli jak zepsuć obiecującą postać.

Tsundere, co to za właściwy twór?

"To ta która kocha i nie kocha w jednym czasie."
~~Jedna z osób którą kiedyś zapytałem.

Ta... Chyba każdy słyszał w swojej karierze fana anime następujący tekst:

"To wcale nie tak, że zrobiłam to dla ciebie..."

No dobra, ogóły ogółami, ale przejdźmy do rzeczy. Czym ona jest według wikipedii?

Ukryta wiadomość

Tsundere (jap. ツンデレ?) – japoński proces rozwoju charakteru postaci, występujący w kulturze masowej, w którym osoba z początku zimna, oschła i nieufna powoli otwiera się ku innym osobom i odkrywa swoją wrażliwą stronę

Pomysł fajny. Jednak wykonanie mocno chujowo. Czemu do jasnej cholery wykorzystuje się w kółko i w kółko ten sam schemat postaci! Przychodzi, mówi głównemu bohaterowi: "Nienawidzę cię", i mamy gg, wątek fabularny gotowy. Trudne? Nie. Działa? Tak! Będziemy tego używać? OCZYWIŚCIE HAJS SIĘ ZGADZA.

Serio są granice wykorzystania jednego schematu, a producenci mocno przeciągają pałe.

Podajcie mi tytuł anime a znajdę Ci w niej tsundere ala 'easy came easy goes'.

Oczywiste jest, że to co działa, będzie ciągnięte, a kur znoszących złote jaja się nie wyrzuca za okno... Debilami nie jesteśmy!

Ale skoro tak bardzo już denerwują te Tsundere, to czemu do diaska ciągle występuje ona w wszelkich nowych produkcjach?

Powody są dwa. Pierwszy jest prostszy do zrozumienia. Niektórym ciągle się to podoba. Nie będę tego komentował. Ale zgadniecie o co chodzi w drugim?

Drugim powodem jest to że anime buduje się pod widownie Japońska, nie Europejska, Amerykańską czy jakąś inną, a Japończycy są wyjątkowo prostolinijni jeśli chodzi o takie rzeczy. Stara dobra tsundere, zawsze spoko.

A teraz stop. Czemu hejcę Tsundere? Przecież to tylko jeden z wielu schematów! Tak. I nie.

Po pierwsze, tsundere jest schematem. Jednak nie wykorzystywanym do końca.
Otóż Tsun - Twarde, Prawdopodobnie miało stać raczej jako twardy charakter, a nie - osobę niestabilną psychicznie krzyczącą, że kogoś nienawidzi jak tylko go zobaczy... Kurcze wacek, coś mi nie gra.

Zatem czego ja bym oczekiwał od osoby typu "tsun-" ? Powiem wprost, to co prezentują twórcy, zaakceptował bym, jednak nie jako jedyne rozwiązanie... Osoba typu tsun powinna być osobą raczej spokojną, i zrównoważoną, TWARDO stąpającą po ziemi...

Brak konkretów == brak sensu? ok.

Przykładowo.

Ukryta wiadomość

taiga-aisaka-aisaka-taiga-22553897-382-600.jpg

uuu jest taga suodka :333333333333333333333333333333333333333333333333

No one gives a shit. Serio najbardziej wkurzająca bohaterka anime! Okay, przykro mi, nie podoba mi się. A co z nią jest nie tak? Jest głupią psychopatką? No. Mniej więcej.

Anime oglądałem DAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAWNO dawno temu w lesie, więc mogę się mylić, ale jedyne sceny z taiga, to były:

• Taiga kopiąca kogoś

• Taiga krzycząca coś

• Taiga płacząca coś ponieważ sama do czegoś doprowadziła (oczywiście nie zdaje sobie z tego sprawy[Bo jest idiotką])

Okey zdaje sobie sprawę, że dla niektórych to jest urocze, wzruszające itp.

No ale teraz wyobraźcie sobie następującą sytuację:

Taigę trafił piorun, i zmieniło jej się w łebku. Teraz jest.

Spokojna, Myśląca i dąży do celu po trupach.

Obraz prosty. Myśli w sposób inteligętny, jej decyzje są takie jak powinny, jednak definitywnie nie ulega zalotom osoby zewnętrznej. To już nie tsundere? To Kudere?

Mylisz się bardzo.

Otóż to jest tsundere w słowa znaczeniu. Jakże brakuje mi takie typu tsundere w anime, jakże piękne - Świeże - podejście można by otworzyć czymś takim... Ale występuje coś takiego? Tak, ale nie jest rentowne. Wiadomo, im mniej logiki w zachowaniu bohaterów, tym lepiej przyjmują się u widzów.
Pozdrawiam fanów Bleacha, Naruto oraz innych tasiemców. Tak, HxH się liczy.

Nie pozostaje nic innego jak podziękować za doczytanie do końca,
Zapraszam do dyskusji pod postem!

Pozdrawiam,
~~Black

Użytkowników czytających ten temat: 0, gości: 1
[Bot] ClaudeBot
Pokaż/ukryj radio

Stopka

Forum oparte na FluxBB

Darmowe Forum
supergra - sgwpc - polonus - mojeforum - tc